LA FALANGHINA DEL SANNIO D.O.P.

Falangina je belo vino iz Pokrajine Kampanija i njegova proizvodnja je najmasovnija u oblasti Sanijo (Sannio) u zoni Flegrea (Napulj) i u Provinciji Kazerte. Vinova loza je energična, dobro struktuirana i sa odličnom produktivnošću koja joj omogućava da proizvodi više vrsta vina sa oznakom kontrolisanog porekla (DOC).


Jedan od najboljih kvaliteta ovog grožđa je to što, bez obzira na oblast u kojoj se uzgaja, dobijeno vino zadržava netaknute organoleptičke karakteristike. Uspeh ovog vina se takođe ogleda u njegovim verzijama kao što su spumante i slatka vina (passito).


Vino se kultiviše uglavnom u brdovitim predelima koje karakteriše topla i vrlo suva klima i odlikuje se veličinom njegovih klastera, duguljastim ili zaobljenim, sa debelim i jakim bobicama. Falangina se uglavnom gaji u sistemu vertikalnog Goyot uzgoja. Za vreme vinarskog procesa, grožđe se često stavlja u čelične kontejnere kako bi zaštitilo svoj aromatični miris.


Falangina je danas u Kampaniji najrasprostranjenija sorta belog grožđa, a mnoge vinarije imaju sertifikate DO i PGI. Njegova distribucija u Kampaniji iznosi oko 3000 hektara (15% celokupne regionalne oblasti) i prisutna je u svih pet pokrajina Kampanije. Benevento je najveća pokrajina u Kampaniji, ima površinu od 2261 hektara (što čini 80% celokupnog namenskog područja Falangina vina).

 

FALANGHINA I MEĐUNARODNO TRŽIŠTE

Tokom poslednje tri godine, primetno je značajno povećanje površine vinograda, što je dokaz da je Falangina sorta koja je sve više uspešna zahvaljujući svojoj svrsi proizvodnje, na koju utiču nacionalni i međunarodni trendovi tržišta, koji su potrošači ove vrste vina. Nesumnjivo je da je Falangina Beneventana koristila strastveni rad vinara i tehničara koji su postigli sve veći koncenzus u cilju izlaženja na međunarodno tržište koji ga sve više i više ceni. Pored toga, podrumi Beneventana koji danas proizvode Falangina vino su mnogobrojni i odličnog kvaliteta, baš kao i prognoze u pogledu produktivnih i konkurentnih potencijala. Perspektive razvoja su takođe izuzetno interesantne.

 

ORGANSKI UZGOJ SORTE FALANGINA

"Organska Falangina" je proizvod koji proizilazi iz metode kultivacije koju je uspostavila Evropska unija sa posebnom regulativom u zajednici. Organsko vino se može definisati samo kada se organsko grožđe proizvodi u vinogradu i uzgaja se bez pomoći hemijskih supstanci (đubriva, herbicida, itd.) kao i bez upotrebe GMO (genetski modifikovanih organizama). Za đubrenje zemljišta koriste se organska đubriva i za odbranu kultivacija deluje se anti - parazitskim tretmanima prirodnog porekla (bakar, sumpor, itd.). Organska vina stoga ne sadrže hemikalije, poštuju i štite životnu sredinu, a kompanija za proizvodnju vina treba sertifikat o saglasnosti od strane sertifikacionog tela. Nakon saglasnosti, kompanije mogu staviti na etiketu da je proizvod organskog porekla.

 

KATEGORIJE I TIPOLOGIJA:

Falangina je belo vino iz pokrajine Kampanija i njegova proizvodnja je najmasovnija u oblasti Sanio, u zoni Flegrea (Napulj) i u Provinciji Kazerte. Vinova loza je energična, dobro struktuirana i sa odličnom produktivnošću koja joj omogućava da proizvodi više vrsta vina sa oznakom kontrolisanog porekla (DOC).

- Falangina iz Sania

- Falangina iz Sania spumante (penušavo)

- Falangina iz Sania spumante (penušavo) kvalitetno

- Falangina iz Sania spumante (penušavo) kvalitetno tradicionalna metoda proizvodnje

- Falangina iz Sania kasna berba

- Falangina iz Sania passito (slatko vino)

 

FALANGINA: DEGUSTACIJA VINA

Falangina predstavlja jednu toplo žutu slamnastu boju sa blagim svetlo zelenim refleksima. U čaši se odmah opažaju lagane cvetne note, voćne arome i minerali zbog vulkansog porekla zemlje na kojoj se gaji vinova loza. Dakle, oseti se odlučan miris zrelog voća, žukve, gloga, i zove, dok je za nepce ukus lagan, svež,nežan i darovan odličnom kiselinom. Ponekad blago gorči i malo podseća na nar. Vinova loza ima srednji i mali list, u obliku je slova V. Grozd je dugačak, srednje veličine i kompaktan, cilindričan ili konusan. Bobica grožđa je srednje jagodasta, sferoidna, jednaka; kožica grožđa je debela, sivo žućkaste boje, sa dobrim prisustvom pruine. Sazreva u drugoj polovini septembra. Falangina se prilagođava različitim tipovima zemljišta ali se kvalitet poboljšava u brdovitim predelima i preferira toplu i suvu klimu.

FALANGHINA: KOMBINACIJA HRANE I PIĆA

- Po ukusu Falangina je veoma prijatno vino, sveže kiselasto, idealno da se služi kao svež aperitiv i idealno da se uparuje sa najboljim jelima mediteranske i kampanijske tradicije. Odlično ide sa predjelima, naročito sa morskim plodovima, supama sa povrćem, ribom, crvenim mesom, sirom i sezonskim povrćem. Falangina takođe ide uz mocarelu (mozzarela di bufala),  klasičnu italijansku picu margaritu, dok slatka i penušava vina Falangina su dobra kombinacija sa tortama i kolačima.

- Predlažemo degustaciju ovog vina na prosečnoj temperaturi od 8-10 kako biste uživali u njenoj aromi i ukusu.